10 sparetips til hverdagsforbruget

Der kan være forskellige grunde til at ville spare penge på hverdagsforbruget.

I forbindelse med min økonomi-udfordring, som fortsætter i næste uge, har jeg samlet nogle sparetips, som jeg selv benytter mig af (mere eller mindre).

1. Planlæg din uge (madplan)
Jeg laver som regel en madplan for de dage jeg har ungerne (halvdelen af ugen), og så er det nemmere at planlægge indkøb med bedst mulig udnyttelse af madvarene og mindst mulig spild. Som regel lever jeg af “rester” og hvad jeg nu har i de dage jeg ikke har ungerne, men i en udfordrings-uge tænker jeg alligevel mere over hvilke ting jeg vil kunne spise, som ikke vil give ret mange ekstra udgifter og derudover skal jeg have til en madpakke hver dag på arbejdet, så jeg slipper for at betale for frokost når jeg er ude.

2. Køb stort ind en gang om ugen
Når du har planlagt din uge, kan du købe ind til det meste af ugen på een gang. På den måde slipper du for de mange ekstra impulsudgifter, der ofte sniger sig ind når man er ude og handle. Som regel skal der måske lige tankes op på grøntsager, mælk eller lignende, men det vil som regel kræve langt færre indkøbsture.

3. Køb gerne større pakker af ting der kan holde og som du ofte bruger
Jeg køber som regel hakket oksekød hos “min” gamle slagter, som jeg var nabo til da jeg en kort overgang boede på Nørrebro (Haraldsgade 30 – kan anbefales). Her køber jeg 3 kg hakket okse 3-6% fedt for 150 kr – det kan vist næsten ikke gøres billigere, og det er lige på vej hjem fra arbejde. Derhjemme deler jeg kødet op i ca. 10 pakker, som jeg lægger i fryser. Så har jeg godt kød til noget tid. I Netto er der også ofte mulighed for at købe en stor pakke skinke eller hamburgerryg. Denne deler jeg gerne i flere pakker og lægger i fryser, så har jeg pålæg til noget tid.

Tilsvarende køber jeg ofte en større pakke frosne kyllingefiletter, hvor jeg altid kan tage en eller flere op efter behov og derudover forsøger at jeg have et lager af konserves, ris/pasta og lignende, så er det som regel muligt at finde på noget mad med få eller ingen yderligere indkøb.

Nå ja, og så køber jeg en liter æggehvider ad gangen i Metro – dem bruger jeg til bl.a. røræg og andre retter, hvor jeg gerne vil have større forhold mellem æggehvide og æggeblomme, og samtidig er det billigere end hele æg.

4. Lav en indkøbsliste og hold dig til den
Kan man det? Det kniber stadig for mig, for når jeg først er ude, så finder jeg alligevel ting jeg havde glemt at jeg manglede. Jeg vil ikke efterleve dette, når det ikke giver mening – det kan også være at der er et godt tilbud på noget langtidsholdbart, som jeg alligevel ville skulle bruge. Men alligevel er det et brugbart tip i forhold til at holde sig inden for de rammer man nu har fastlagt og ikke lade sig impuls-friste af slik eller dimser i spot-afdelingen. Jeg lærer stadig, og det hjælper at have denne i baghovedet.

5. Handl så vidt muligt i de billige supermarkeder
Det siger næsten sig selv hvis man vil spare: Netto, Fakta, Aldi, Lidl er dem jeg som regel benytter mig af. Alligevel handler jeg da også i Føtex, da ikke alt kan fås i de andre. Derudover kan jeg også finde på at lave alle mine indkøb i Føtex, hvis tiden er knap – tid er også en luksusvare. Men jeg undgår storindkøb i de dyre forretninger.

6. Køb ikke økologisk
Den er måske lidt kontroversiel (og hvad bilder jeg mig ind!), men det er klart at hvis målet udelukkende er at spare penge, så er økologiske varer ikke vejen frem. Jeg køber dog alligevel som regel økologisk mælk og nogle gange fristes jeg også til økologiske æg. Nu handler alt jo heller ikke om at spare, men om at få en god balance mellem økonomi og ens livsstil og værdier. Fx køber jeg som regel skrabeæg, men aldrig buræg. Det er alligevel de færreste der udelukkende køber økologisk (læs: Danskerne lever på en økoløgn) – hvis man erstattede alle sine discount dagligvarer med øko, ville ens ugentlige budget blive dobbelt så ca. stort (jfr artiklen).

7. Spis mindre
Den her er lidt sjov, for mange vil jo egentlig gerne tabe sig, og det her er bare win win. At man spiser mindre betyder at man køber mindre og dermed sparer man penge. Det oplevede jeg i de perioder jeg bl.a. talte mine kalorier på madlog – også selvom jeg spiste sundere. At spise flere grøntsager blev tilsammen ikke dyrere end det at spise mindre alt i alt … især hvis hvis man også sparer på diverse snackerier. Prøv evt. 5-2-kuren, så er der hele to dage du ikke tager fra husholdningsbudgettet (medmindre du har børn … de skal vist nok have noget mad en gang i mellem, gerne dagligt)

8. Hæv penge for en uge eller en måned ad gangen
Er du rigtig modig, så lad også dankortet blive hjemme og hav kun de hævede penge med. Da jeg boede hjemme, havde min sparsommelige mor et system, hvor hun på lønningsdag hævede penge til en måned ad gangen og lagde i fire konvolutter, en til hver uge (hvor den sidste varede 1½ uge). Derefter kunne man bruge de penge der nu var for hver uge – brugte man mindre den ene uge, var der lidt ekstra til den næste. Og skulle man bruge ekstra, kunne man evt. låne fra den næste. Medmindre det var sidst på måneden – så kunne man måske bare lære det).

9. Hav mad med hjemmefra på arbejdet
Daglig frokost på arbejdet kan løbe op, når man spiser fra kantine eller køber mad ude. Jeg har som regel en madpakke med hjemmefra, enten en rest aftensmad eller en sandwich.

10. Brug cyklen når du kan, frem for bil og offentlig transport
Den er “nem nok” for mig – jeg har 13½ km til arbejdet, og det er en rimelig cykelafstand. Jeg cykler altid, næsten uanset vejr, og jeg cykler også når jeg skal ind til byen generelt. Når det først er blevet en vane, er det helt underligt for mig at sidde en et tog en gang i mellem. Jeg hader at være afhængig af det offentlige, af bestemte tider og bestemte ruter. På min cykel bestemmer jeg selv hvornår jeg cykler og hvad vej og om jeg skal tage en smutvej et sted eller stoppe op for at nyde månen over damhussøen eller lyset der spejler sig i søerne. Jeg er godt klar over at ikke alle har samme mulighed for at tage cyklen – men gør det hvis du kan, det er sundt og sparer dig penge.

… og sikkert flere endnu. Fx, hvis du netop har brugt penge på at holde housewarmning og dermed har nogle flasker champagne på lager, så inviter din veninde på en dele-champagne ude i naturen, frem for at bruge penge på øl på værtshus. Det ene udelukker dog ikke det andet, skal jeg hilse og sige.

About lenka (35 Articles)
I virkeligheden Lenka & Lenka, men da vi deler krop og overego, fremstår vi ofte som blot: Lenka. Tester udfordring.dk med egne udfordringer de kommende uger.

2 Comments on 10 sparetips til hverdagsforbruget

  1. Hvis jeg implementerede punkt 10 havde jeg råd til at få min cykel repareret, ond cirkel, og vent og se dokumentationen for dette, når jeg offentliggør min status for økonomi-#udfordring kl. 00.01 i morgen! Punkt 8 har jeg delvist implementeret i denne uge, det er et godt råd, har fulgt det før (klippede faktisk alle mine kort over), jeg hævdede nu ikke penge, men levede af flasker, det tager ca. 15 minutter at samle nok til en pakke rugbrød.

    • Hehe … hvis du implementerer pkt 10 som noget af det første i måneden, så kan du – jfr pkt 8 – “låne” fra de kommende uger, hvor du jo så ikke skal bruge helt så mange penge på transport 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: