Hvem kan spise flest grøntsager?

Ugens udfordring med mindst 400 g grøntsager er bestået, omend weekenden var lidt træg. Det har været sværere at få grøntsagerne integreret i børnefamilielivet og jeg har derfor fundet på en twist til udfordringen i denne her uge: hvem i familien kan spise FLEST grøntsager? (med bonuspoint for at smage nyt)

Skeptisk ...

Denne uges udfordring var at spise mindst 400 g grøntsager om dagen. Det lykkedes ret godt i løbet af hverdagene og indtil omkring fredag-lørdag. Jeg har ført en log over det daglige indtag og hver dag kommet op på mindst 400 g vha. primært gulerødder, dernæst rodfrugter, grønne bønner, broccoli, blomkål, løg, ærter, champignon … derudover har jeg spist forskellige frugter, primært omdannet til smoothies.

Fra ego til børnefamilie

Efter fredag blev det lidt sværere. Hvorfor? Jeg fik mine børn hjem og kunne ikke længere helt slippe afsted med så integrerede grøntsager i måltiderne fordelt på dagen. Opfindsomheden skulle have været mere planlagt, for de “sædvanlige” retter bød ikke helt på grøntsager nok. I hvert fald ikke dem jeg lige tilfældigvis havde udvalgt til madplanen, uden at have tænkt mig ordentligt nok om. Bevares, der var gulerødder i både millionbøffen og i tarteletterne, men ikke helt i samme store mængder, som jeg ellers har kørt ind i løbet af ugen.

Jeg kunne helt sikkert have været opfindsom ved siden af, men det var som om energien blev brugt på bl.a. at oprette en nogenlunde konfliktfri atmosfære og pludselig ryger andre emner længere ned på prioritetslisten, hvis ikke jeg lige holder fast i den røde tråd. Og det er jo synd, når det er sundhed – på den anden side handler disse andre prioriteringer også om sundhed – mental sundhed (som jeg pt. plejer med et enkelt glas rødvin – uhørt faktisk – den smager lidt af eddike og er en rest fra en 2 måneder gammel box).

Og – vi fik da også eksperimenteret med smoothies, nogle af dem med grøntsager (ældsten synes da at de første par slurke af gulerods-ananas-blandingen smagte godt).

Virkede det så?

Det er svært at bedømme på en uge, om det at spise flere grøntsager har virket på trætheden og humøret. Jeg HAR faktisk været i godt humør, og følt mig mindre træt, men har også haft en god uge generelt. Der er for mange faktorer, det kan påvirke.

På lørdag skal jeg løbe halvmarathon og tænker at den sunde livsstil om ikke andet ikke kan skade, altså medmindre jeg skal til at brække mig hver eneste gang jeg løber langt fremover, som jeg gjorde i onsdags, efter en 20 minutter lang løbetur. Jeg var udmattet og satser på at det ikke var en overload af grøntsager der var skyld i ildebefindedet.

I weekenden, hvor jeg fik betydeligt færre grøntsager, har jeg faktisk også følt mig mere træt og nedkørt. MEN – det var jo også weekend med pligter. Med to små skæbner, der skal tages hånd om og som ikke helt sjældent nasser lidt ekstra på mine energidepoter.

Ugens familiekonkurrence: Hvem kan spise flest grøntsager?

Jeg har derfor valgt at fortsætte udfordringen – eller en afart af den – i næste uge med. Fordi jeg nærmest lever et dobbeltliv, så burde en udfordring generelt afprøves over to uger her. Så får jeg begge mine liv med i det.

Jeg fortsætter med mindst 400 g grøntsager om dagen. Jeg vil gerne integrere flere grøntsager i aftensmaden til resten af familien. Enten i maden eller ved siden af. Derfor har jeg startet en lille konkurrence: Hvem kan spise flest grøntsager?

Ungerne er på (jeg har lokket med bonuspoint og præmier senere hen ad vejen ved fortsat indsats), og er bevæbnet med gulerødder og agurker i køleskabet. Det er stort set hvad de umiddelbart kan lide. Peberfrugter siger den ene også, omend han studser over at det er en grøntsag når det hedder noget med frugter. Nå ja, og grønne asparges i bacon siger den anden. Jeg fandt ikke nogen grønne asparges i Aldi, da jeg var ude og handle i dag … men bacon har vi da.

Heldigvis ved jeg at de også begge kan lide kartoffelporre-suppe, som vi tilfældigvis skal have i morgen. Det bliver måske straks lidt sværere at holde styr på mængden af grøntsagerne uden rigidt at veje hver eneste del … men vi giver det en chance. For sportens og eksperimentets skyld.

Frugt- og grøntprojektet
Det her minder mig om det frugt- og grøntprojekt, jeg var startet på engang, men selvfølgelig aldrig færdiggjort. Det ligger pt stadig på nomango.dk. Jeg har lagt en frugt- og grøntdatabase ind, med mulighed for at slå vitamin- og mineralindhold op. Jeg ville så lave en database over diverse egenskaber ved de forskellige vitaminer og mineraler, således at man fx kunne slå op i databasen under en egenskab, og derefter få vist frugt/grønt der kunne hjælpe på denne, og evt. mængder.

Jeg havde også tænkt at man kunne bruge den med netop en konkurrerende del. Hvem kunne spise flest grøntsager eller måske flest grønne grøntsager eller spise flest forskellige grøntsager eller fra flest forskellige farvegrupper eller …

Jeg lader den ligge på idé-listen lidt endnu. I mellemtiden starter jeg ugens udfordring her i den lille familie i anden halvdel af mit dobbeltliv. Lidt mere udfordrende, og derfor nok også lidt mere spændende.

About lenka (35 Articles)
I virkeligheden Lenka & Lenka, men da vi deler krop og overego, fremstår vi ofte som blot: Lenka. Tester udfordring.dk med egne udfordringer de kommende uger.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: