Udfordring: mindst 400 g grøntsager om dagen

Efter 7 uger uden kaffe lader mit energiniveau stadig til at være lavt. Måske det er på tide at kigge på resten af det der ryger ind gennem munden.

Siden jeg for 7 uger siden stillede mig selv den udfordring at jeg skulle droppe kaffen i en uge, har jeg holdt ved og været stort set uden kaffe, med enkelte undtagelser de sidste par uger (et momsregnskab kom i vejen og jeg skulle bruge et skud ekstra energi).

Da jeg startede den første uge uden kaffe, var jeg meget plaget af træthed. Jeg har fortsat uden kaffe, for at se om trætheden blev bedre eller om jeg kunne “rodbehandle” denne træthed, frem for at symptombehandle med kaffe. Eller måske trængte jeg bare til mere søvn?

Der er nu gået 7 uger, og jeg synes at energien stadig lader vente på sig, især om aftenen. Morgenerne er egentlig fine nok og jeg kommer som regel tidligt op, fordi jeg falder tidligt i søvn. Normalt plejer jeg også altid at stå tidligt op, men jeg plejer også at gå senere i seng og få mindre søvn. Nu får jeg mere søvn i gennemsnit, men ikke mere energi, føles det som om (tvært i mod).

Rodbehandlig #1: kosten

I går da jeg var i kurbad med en veninde, sagde hun det indlysende: “Måske skal du kigge på det du spiser?”. Doh … på trods af at jeg i flere perioder af mit liv netop har tænkt meget over kost og hvilken effekt det har på krop og hjerne, havde jeg svedt denne faktor ud på det seneste og mere eller mindre ladet det sejle.

Ugens udfordring kommer derfor til at handle om at spise mere af bestemte slags fødevarer: grøntsager – og især de grønne af slagsen. Det kan være rå grøntsager eller tilberedte i maden (omend det i så fald kan være mere besværligt at sjusse sig frem til hvor meget man får).

Hvorfor?

Grøntsager indeholder mange gode vitaminer, og især de grønne grøntsager indeholder bl.a. mange B-vitaminer som er gode for hjernen og energiniveaet. Grøntsager indeholder derudover ikke ret mange kalorier, men nu er mit formål sådan set ikke at tabe mig (omend det da ville være en velkommen bivirkning). Til gengæld kan det betyde at jeg vil spise mindre chokolade og andet usundt, der let kan ryge ned når energiniveaet er lavt om aftenen.

Eksempler på gode grønne grøntsager er: broccoli, spinat, bønner, ærter, mørkegrønne salater og avocado. Men alle grøntsager tæller med i denne udfordring.

Sundhedsstyrelsen anbefaler 600 g frugt og grønt om dagen, men det bør være med grøntsager som overvægt. For ikke at fylde de 600 g ud med frugt, vælger jeg derfor blot at holde mig til at få grøntsager nok. Og lægger blidt ud med 400 g, da jeg har en mistanke om at det kan være svært nok, når man i en periode ikke rigtig har tænke over dette. Ryger der lige et par frugter (eller grøntsager) med ind over, så det i alt bliver 600 g – super – men det er ikke en del af udfordringen.

Forventninger

I går efter min venindens udsagn, var jeg hjemme og forsøgsblende mig en grøntsagssmoothie af bl.a. frosne grøntsager og diverse blandet. Det smagte ad helvedes til. Note til self: gulerødder, frosne grønne bønner, frossent spinat, lidt mango, lidt frosne jordbær og mælk lavet om til en grøn masse, der næppe kan leve op til betegnelsen “smoothie”, smager ikke godt. Men nu havde jeg lavet det, så jeg drak det også. Samme aften havde jeg ikke ret meget lyst til at sove og endte med at være oppe til kl 3 for første gang i evigheder. Jeg var ikke træt. Det kan skyldes så meget, men kunne det være det ekstra skud vitaminer?

Det vil jeg lade komme an på en prøve. Jeg satser ikke på at være oppe til kl 3 på daglig basis, for så vil jeg da helt sikkert ende med at mangle energi, når jeg står op kl 6 dagen efter, men jeg håber at have mere energi – især efter kl 20-21 om aftenen.

Andre fremtidige rodbehandlinger

Det er naturligvis ikke kun flere grøntsager i kosten der kan gavne energiniveaet. Bl.a. fisk, nødder og bær er også godt, men for at tage en ting ad gangen, vil jeg i denne uge koncentrere mig om at få grøntsager nok igen.

Og udover kosten er der også meget andet der påvirker. Min hverdag med mit arbejde dræner mig pt. Naturligvis er der også en medvirkende faktor, som dog heldigvis ikke er varig og snart kommer til at blive ændret. Men indtil da håber jeg at kosten også giver mere energi til at klare denne hverdag.

Og så er der den mentale indstilling til tingene. Men mere om det i en anden god udfordring.

About lenka (35 Articles)
I virkeligheden Lenka & Lenka, men da vi deler krop og overego, fremstår vi ofte som blot: Lenka. Tester udfordring.dk med egne udfordringer de kommende uger.

2 Comments on Udfordring: mindst 400 g grøntsager om dagen

 1. Marianne // 16. marts 2014 at 18:21 // Svar

  Hej Lenka & Lenka,
  Kan jeg være med på mere-energi-uge-udfordringen, men med mit eget program?

  Jeg vil så udelukkende drikke friskpresset grøntsags (og noget frugt) juice, morgen og aften hele ugen så vidt muligt (skal med søster ud og spise sushi en aften, så den bliver en undtagelse). Til frokost vil den stå på hjemmebagt stenalderbrød med avokado.

  Energikram, Marianne

  • Lyder spændende … mon ikke du også får de 400 g grøntsager så? Så er du vel med på udfordringen i udvidet form.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: