Udfordring: ryd ud i dit skab

Det er tid til forårs simple living udlugning, så jeg kan være klar til når som helst at pakke sammen og smutte videre i en let følelse af frihed (as if)

Før-billedet

Foråret er på vej (er der nogen der siger). Det er tid til lidt forårs-udlugning i ens shit og en wannabe-følelse af noget simple living, krydret med lidt god samvittighedsfølelse ved at give videre og genbruge.

I denne (kommende) uge vil jeg derfor tage udfordringen op, og luge ud i min garderobe. Sidst jeg lugede ud i den var i oktobers, da jeg flyttede for anden gang det år, men alligevel er det som om det ikke helt har været ambitiøst nok. Det roder let og jeg ser konstant tøj, som jeg ikke rigtig bruger, men som jeg beholder alligevel, fordi hvis nu en dag …

Hvorfor?
Hvorfor luge ud i sit skab? Fordi:

 • Det optager unødvendig fysisk plads.
 • Det kommer hurtigt til at rode og tager længere tid at rydde op i.
 • Det fylder også mentalt med rod og kan stresse, især om morgenen, når der er for meget at vælge i mellem (uden reelt at være det).
 • Der er jo noget med at man bruger 20% af sit tøj 80% af tiden (den generelle 80-20-regel med det meste i livet – men kunne nu være sjovt at regne konkret efter).
 • Når der er færre stykker tøj at forholde sig til, kan man i virkeligheden nemmere ende med at matche noget nyt, da man måske lettere vil opdage nye kombinationer (det er et postulat – jeg er ikke 100% overbevist).
 • Og så i mit tilfælde en stræben efter at føle mig fri og uafhængig, og det er skidesvært at pakke mit nuværende skab i en lille bitte kuffert og sige “so long, suckers!”

Hvordan?
I løbet af den næste uge vil jeg gennemgå alt mit tøj, og lægge det til side som:

 • ikke længere passer i størrelse
 • jeg ikke har brugt de seneste 6 mdr
 • jeg kun beholder fordi jeg har en eller anden følelsesmæssig binding til det (ud! I frihedens navn …)
 • ikke (længere) er min stil … (hvad den så end er … baseret på intuition?)

Inspireret af denne video Simple wardrobe: 33 things for more happiness, less stress, vil jeg forsøge at komme ned på 33 stykker basistøj (hvor sokker, undertøj, bælter og andre accessories ikke tæller med).

Det tøj jeg får lagt til side vil jeg hhv.

 • give væk til genbrug (så er der også lidt karma-points)
 • afprøve denne hjemmeside, jeg lige snublede over for nyligt: Share your closet. Konceptet er at man kan uploade det tøj man alligevel ikke bruger (så meget) og for det tøj man vil udlåne kan man optjene klip til at udlåne andres. Man har det låne tøj liggende i mindst 5 uger hvorefter det automatisk bliver vist på hjemmesiden igen, og man har det fortsat liggende til en anden gerne vil låne det, hvorefter man sender det videre. Umiddelbart et genialt koncept, som jeg gerne vil afprøve.
 • og noget af det vil jeg lægge i en “til en anden gang”-bunke og pakke væk til senere.

Det sidste lyder måske som lidt snyd, men det drejer sig om to slags bunker:

 • tøj som ikke passer i denne sæson (noget af sommertøjet kan jeg gemme lidt endnu)
 • samt tøj, som jeg kan finde på at bruge, men kun gør det ved specielle lejligheder. Fx den kjole, som jeg har haft i mange år og haft på til både et bryllup for over 10 år siden og til et bryllup i forrige måned. Ja, der går mere end et halvt år … men jeg kan godt lide den og kan fortsat bruge den til specielle lejligheder. Men den behøver ikke at ligge i skabet til hverdag.

Sunk costs
Nogle ting, som jeg knap har fået brugt, kan være svære at smide ud bl.a. fordi det har kostet penge og derfor burde jeg bruge det for ikke at føle at pengene er spildt. Her er et udtryk jeg lærte for nyligt ganske brugbart: Sunk Costs. Det der er brugt (pengene) er væk for good og dermed ligegyldigt. Det der er vigtigt er den værdi, som det har i dag. Ingen værdi = ud.

Succeskriterier og forventninger
Når ugen er omme satser jeg altså på:

 • Kun at have 33 stykker tøj liggende fremme
 • At have smidt mindst en pose ud til genbrug
 • At have noget af tøjet pakket væk til senere

… og dermed leve lykkeligt til mine dages ende have et øjebliks lykkefølelse over at have luget ud, have en mindre rodet følelse i soveværelset og nemmere ved at finde tøj hver morgen.

About lenka (35 Articles)
I virkeligheden Lenka & Lenka, men da vi deler krop og overego, fremstår vi ofte som blot: Lenka. Tester udfordring.dk med egne udfordringer de kommende uger.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: