Udfordring: ingen facebook i en uge

Ikke på facebook ... i hvert fald for en uge.

Fra på mandag slukker jeg for facebook og hopper ikke på igen, før ugen er omme. Det er ugens udfordring.

Hvorfor

Jeg har placeret ugens udfordring i videns-kategorien, da facebook ofte er en overspringshandlingsparadis, som stjæler tiden fra andre spændende projekter.

Jeg gjorde engang det forsøg, at jeg fjernede alle personer fra min nyhedsstrøm, efterhånden som de dukkede op. Det tog tid med de 700+ personer, men efterhånden blev nyhedsstrømmen mere og mere tyndet ud. Det gjorde at der ikke kom så meget nyt hver gang jeg loggede på, og jeg kom derfor af mig selv langt mindre på facebook. Kun enkelte personer havde jeg tilbage i nyhedsstrømmen, og det var nogle få udvalgte, som jeg valgte at beholde – familie og nære venner eller venner i en speciel situation, som jeg gerne ville holdes opdateret på. Jeg tror at jeg havde denne opsætning i ca. et års tid, da det pludselig gik op for mig, at jeg var gået glip af flere venners og bekendtes store livsforandringer: mindst to havde fået børn i den tid (den ene var single sidst jeg vidste noget), en havde fået konstateret kræft og flere havde skiftet forholdsstatus.

Man kan jo argumentere, at hvis de virkelig var tæt på, så ville jeg jo have fundet ud af det på anden vis. Og det gjorde jeg også ved nogen af dem efterhånden. Men jeg brød mig alligevel ikke om at være gået glip af disse informationer, især fordi jeg følte at jeg burde have vidst det, når det nu var skrevet åbent på facebook. Så jeg begyndte at tilføje venner og bekendte til min nyhedsstrøm igen. Og her sidder jeg så i saksen igen: i et forsøg på at følge 813 venner, er der altid noget nyt at læse – så meget, at jeg uanset hvor meget tid jeg bruger, alligevel går glip af noget, især fordi opslag bliver sorteret forskelligt. Og jeg bruger for meget tid – igen.

Forventninger

Jeg har derfor besluttet at tage en uges kold tyrker, som udfordring i denne uge. Og jeg forventer noget tid frigivet på andre projekter, eller måske at tage en fysisk bog og læse i den. Facebook er dog ikke min eneste tidsrøver online, men det er den der virker mindst givende i forhold til tidsforbrug i sidste ende. Og dog, vil jeg heller ikke undvære facebook helt på sigt: det giver nemlig også en god og nem mulighed for at connecte med ens brede vennekreds og giver også mulighed for at følge med i den sociale kalender og diverse begivenheder.

Jeg forventer, at når ugen er omme og jeg kommer på facebook igen, vil jeg atter forsøge at tynde lidt ud i nyhedsstrømmen og måske lave en daglig tidsbegrænsning på forbruget. En ting er at ville følge med i venners liv, men det der kommer med i kølvandet er desværre diverse fristelser af at se de sjove katte laver spilopper på delt youtube-video, læse diverse meninger om giraf og hvaler eller tage en test om hvilken star wars figur man minder mest om. Sjovt tidsfordriv, som burde nydes i begrænsede mængder.

Måske et lille twist på udfordringen er også, at jeg i næste uge får min nye smartphone (denne lækre sag) efter at have levet i ca. 9 måneder uden mobilt internet i lommen, men kun med en god gammeldags nokia til sms og opkald. Nu virker den så heller ikke til opkald længere. Jeg glæder mig til at modtage min nye telefon, omend jeg også kan blive lidt bekymret for om den vil give anledning til større risiko for overspringshandliner. Og jeg må vente en uge med at installere facebook på den.

Sat i perspektiv

Når jeg tænker over det, føler jeg det egentlig lidt smålatterligt, at det i det hele taget skulle være en svær udfordring at undvære facebook en uge. Men man skal jo starte i det små og et skridt ad gangen. En dag vil jeg gerne kunne tage en uge eller en måned uden internet. Men det kræver nok at jeg samtidig tager til galapagos-øerne eller noget i det stil.

Er du med på det lille en-uge-uden-facebook-skridt? Eller har du helt styr over dit forbrug?

Vi ses på twitter 🙂

About lenka (35 Articles)
I virkeligheden Lenka & Lenka, men da vi deler krop og overego, fremstår vi ofte som blot: Lenka. Tester udfordring.dk med egne udfordringer de kommende uger.

1 Comment on Udfordring: ingen facebook i en uge

 1. God idé! Selv tog jeg TIMEs “tidsspildstest”, jeg havde spildt 99+ dage udover Facebook, det er ca. 300 arbejdsdage!

  Ellers tog jeg faktisk testen 3 dage i den forløbne uge (torsdag til i går), det var rart, men da det var en beslutning om at gøre det permanent ser det jo ikke så godt ud. Iøvrigt en “lidt” sjov måde man bliver logget af på sine iOS dimser, Facebook-app skriver, efter man er logget ud: “Du er logget på som…” og der er en STOR fortsæt knap, hvis man trykker på den kommer man til Facebook, uden der spørges efter password. Ikke just det jeg kalder at “logge af”.

  Jeg har ved et par lejligheder unfriended ALLE, det gav nogle sjove sideeffekter, altså udover den vidunderlige stilhed. Jeg byggede min nye venneskare op fra bunden, her er min første ven i anden omgang, den første ven i første omgang var en der hed Henning eller var det Gninneh: Venner.

  Jep min første anden ven var en Abdul Wahid Pedersen, da jeg så synes det kunne være sjovt hvis min anden anden ven var Pia Kjærsgaard, gav Facebooks robotter mig et rap over nallerne, sagde det var underlig adfærd, og satte mig i skammekrogen i en måned. Fjæsingen (der er noget farligt inden i) agerer på mystisk vis.

  I øvrigt er Facebook en integreret del af iOS nu til dags, hvilket gør det ret svært at undgå.

  ps. det var på Facebook jeg så dette opslag først 😉

  pps. vi ses på Twitter, jeg er: @kim_bach, og i kan i øvrigt følge med i hvordan jeg klarer mine #udfordring|er her.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: